Изправени пред избора на дограма за вашия дом, трябва внимателно да разгледате всички варианти, които се предлагат на пазара и да претеглите техните предимства и недостатъци. Вече знаем, че PVC дограмата предлага най-добро съотношение качество/цена спрямо алуминиевата и дървената, но какво още трябва да знаем, преди да се спрем на нея?

Макар, органичният произход на PVC-то да го прави еко съобразен материал, той има сравнително по-кратък живот от алуминия и се износва по-бързо. По същата причина суровите климатични условия оказват по-голямо влияние върху PVC профилите. В най-горещите дни PVC прозорците не пропускат достатъчно въздух и спомагат за образуването на един вид парников ефект в стаята, а от там и конденз по стените. За да се избегне това е нужно често проветряване.

PVC дограмата има по-голям коефициент на разширяване в сравнение с останалите материали. Това означава, че през лятото прозорците се разширяват, а през зимата се свиват. Недостатъкът при това е, че се увеличава вероятността от появата на напуквания по пластмасата, а драскотините и уврежданията по нея не могат да се поправят и остават за постоянно. За това в самите пвц профили се слагат метални усилители които спомагат да се намали това действие и се явяват основен признак за качествено изработена дограма. Много производители на пвц прозорци и врати избягват да поставят металните усилители или слагат по тънки такива.

Макар да изисква сравнително малко грижи, PVC-то е електростатично и привлича праха, което налага честото забърсване на прозорците. Все пак, имайки предвид отличните качества и характеристики на PVC дограмата, въпреки изброените недостатъци, тя пак е най-добрият избор пред по-остарелите и скъпи варианти.