ПВЦ профилите се произвеждат от поливинилхлорид, който бе открит от химика Регналд през 1835 година. За първи път в света, прозорци от този материал се появяват в средата на миналия век в САЩ, а по-късно и в Европа. Полупрозрачни конструкции от ПВЦ бързо набират популярност навсякъде. В България този тип прозорци се появява в края на миналия век, а вносът им тогава се осъществява основно от Европа.

В процес на употреба на ПВЦ дограма, може се появяват няколко недостатъка:

– границите на полупрозрачния слой ПВЦ пропускат въздух дори при затворени крила
– крилата не функционират перфектно при отваряне и затваряне
– ръбовете на дограмата замръзват
– образуване на влага или скреж върху стъклопакета

Най-често тези проблеми се появяват при не правилно използване, производствен брак,  неправилен монтаж на конструкцията или използване на допълнителни елементи от ниско качество.

Грешки при монтаж:

1. Лошо запечатан шев при монтаж. Предизвиква замръзване на ръбовете и образуване на пукнатини. В такива случаи е необходимо да се запечата наново шевът на дограмата.

2. Разминаване на конструкцията със зида на прозореца.

При отваряне и затваряне на крилата се получава търкане, което води до повреждане на фурнитурата. В такива случаи е необходим нов монтаж.

3. Ограничен брой точки за закрепване.

Дефекти в прозоречните рамки. Необходимо е да се увеличи количеството на точките за закрепване, а в някои случаи може да се стигне до смяна на дограмата.

Счупено стъкло:

Единственото решение на проблема е смяна на стъклото. Това е сложен процес, който отнема почти един ден. За климатичните условия в България най-подходящи са  двукамерни  енергоспестяващи стъклопакети, като е важно камерите да бъдат запълнени с аргон.

Повреди свързани с употребата на дограмата:

Без необходимата поддръжка на фурнитурите и уплътнителите, дограмата бързо се поврежда, затова е необходимо да се следи за състоянието на тези важни детайли.

Дефект при сглобка или в изработката на дограмата:

Съществуват много видове повреди, които се появяват при изработване на дограмата, например: липса на стоманени усилители, откъснати крепежни елементи, неправилно разпределение на подложките и т. н. Всичко това способства за ниско качество на дограмата и кратък срок на служба. Поради сложността на ремонтния процес на дограмата,  необходимо е да се обръщате само към специалисти.