Когато опрете до подмяна на дограмата вкъщи, на пазара имате избор от няколко материала за новите прозорци. Алуминиевата дограма днес предлага много високо качество, но какви са предимстава и недостатъците при нея?

Предимства

Може би най-голямото предимство на алуминият е, че материалът е изключително лек, но в същото време и здрав. Много издържлив е и не изисква кой знае каква поддръжка. Ако прозорците ви са с нестандартна форма, алуминиевата дограма е най-добрият избор, защото може лесно да се изработи в желаната форма.

Недостатъци

Най-големият проблем при алуминият е, че не е особено ефективен при задържането на топлина. Той е много добър проводник и при ниски температури не предлага най-отличната изолация.  При голяма разлика в температурата пък по вътрешността на прозорците може да се образузва конденз и дори скреж.

Решението се крие в използването на така наречените алуминиеви профили с термомост, които присъстват във всички модерни алуминиеви системи. Те намаляват загубите на топлина като разделят различните части на дограмата, образувайки въздушна преграда.

В сравнение с дървото

Сигурно ще се запитате защо е нужно да сменяте старата си дограма с нова. Наистина, тя може да изглежда естетично по-добре от алуминиевата и често приляга повече на цялостния стил на вашия дом. Дървото не е толкова добър проводник на топлина и я запазва в помещението. То обаче изисква повече грижи и се монтира по-трудно, след което трябва и да се боядиса. След това през няколко години дървената дограма изисква цялостна ревизия и пребоядисване, за разлика от алуминиевата, която има много дълъг живот.