Многообразие и многофункционалност в щорите
Многообразие и многофункционалност в щорите

Полезно23 сеп. 2020

Обзавеждайки дома, офиса или друго място, в което прекарваме не малка част от времето си всеки е склонен да подбере прецизно, модерен и качествено всичко. Не е за пренебрегване дизайна на прозорците и по-конкретно тяхното аранжиране с щорите, които ще служат не само като слънце защитни  но и ще придават голяма визия на атмосферата вътре. Щорите са неизменна и съпътстваща част от интериора на всеки дом. Многообразието, цветовата гама и широкия кръг от възможности, които предоставят щорите биха превърнали всяка идея в реалност, а дома и работното място в красиво, приятно и стилно изискано и подредено помещения.

Преди да се отправите към магазина, за да поръчате щорите за вашите прозорци е добре да сте наясно с някои неща. Предлагаме ви вариантите на щори, както и техните свойства.

Външни щори – те предлагат голяма шумо, светло и топлоизолация. Блокират нахлуването на светлината, преди да е докоснала стъклото. Имат способността да изолират температурните промени от вън и да поддържат едни постоянни стайни градуси. По този начин намаляват консумацията на електричество за отопление или охлаждане от климатика. Външните щори са много практични и поради въздушното пространство, което съставят между прозореца, а то от своя страна е страхотна бариера за студа през зимата. Според материала, от които са направени външните щори могат да са с ПВЦ ламели, полиуретан и алуминиеви ламели. И двата типа осигуряват максимална защита срещу прах, вода и слънце. Те са страхотен ограничител за звуко и топлоизолация. Имат съвременни механизми за задвижване и различни начини за управление. В тяхната конструкция има монтирани двигател с табакера и манивела, както и програмиращо се управляемо дистанционно и защитни сензори при дъжд, вятър, сняг и слънце.

Друг тип щори са вътрешните. Практични, удобни и красиви, те са създадени не само, за да защитават от слънчевите лъчи, но и да придават естетичен и хармоничен вид на цялостния дизайн на помещенията. Предпазват от UV радиация, ограничават визуалния контакт, контролират светлината, регулират разходите по поддръжка температурите в стаята и представляват страхотно дизайнерско изобретение като акцентират на разнообразните интериорни ситуации. Тяхното многообразие не се изчерпва до тук. Според материалите и вариантите на пропускливост на светлината се делят на вертикални и хоризонтални, роло текстилни и плисе.

Сред вертикалните типове щори най-разпространени са тези на текстилна основа. Материала им е антисептичен, високоустойчив и неподвластен на изгаряния. Водачите могат да са на релси с овални форми или прави. Механизъма им за регулиране позволява да се стопират от двете страни на прозорците, в единия или в другия край, както и да се разполагат в средата.

Хоризонталните щори най-често се произвеждат от алуминий, а той гарантира здравината и еластичността им. Покритията на цветовете им са дълготрайни и неподвластни на времето. Механизмите са надеждни и сигурни дори в по-големи площи. Подходящи са за монтаж, както при стандартни прозорци, така и при такива с неправилни форми, мансардни и други.

Текстилните руло щори са разнообразни по състави – памук, коприна, полиестер, ПВЦ и други. Осигуряват от леко приглушена светлина, до 100% затъмняване. Тяхното многообразие се крие, както в цветовата гама, така и в механизмите и монтажите.

Плисе щорите са известни с елегантност и ефективността си. От тях се предлагат множество варианти за монтаж, функционалност, различни текстилни основи и т. н