Видове щори за домашния уют
Видове щори за домашния уют

Полезно23 сеп. 2020

Искате да превърнете жилището си в още по комфортно, уединено и стилно място за живеене. Искате да се защитите от прекомерната светлина, да се изолирате от любопитните погледи на минаващите по улицата хора, на съседите или просто да закриете изгледа към вътрешността на помещението си с нещо, което да е изискано, модно и стилно и в същото време да внася огромни дози красота в дома ви. На среща са многообразието на щорите. Популярното и широко разпространено средство е предназначено не само да отговори на по-горе изброените критерии, но и да внесе и подобри интериора на дома ви. Съществуват множество варианти, цветове и материали на щорите, а това, което вие ще поставите в жилището си остава напълно ваш приоритет. Предлагаме кратък, но полезен списък, за най-често срещаните и предпочитани видове щори, а те са – алуминиеви, пластмасови, дървени, имитация на дърво, вертикални.

Те предлагат икономия, трайност и гарантирана гъвкавост. Алуминиевите щори са отличен избор, защото са класика и предлагат практичност и многофункционалност, благодарение на многообразната гама от цветове, размери в ширината и дължината. С тях е възможно лесното и бързо коригиране на светлината, както и коригиране на притока слънчеви лъчи в различни посоки – нагоре, надолу или в страни, а така се променя цялостната визия и излъчване на атмосферата в помещението. Постижим с алуминиевите щори е и ефекта за пълно затъмняване, щом се спуснат докрай. Алуминиевите щори могат да се монтират върху прозорците и да се използват самостоятелно, а също така добре се комбинират в съчетание с пердета. Лесни са за хигиенизиране и не изискват много и специални грижи при поддръжка.

За пластмасовите щори е характерна близостта им до алуминиевите, дължаща се на приликата по външност. Пластмасовите щори са сред най-предпочитаните поради сравнително ниските цени, които държат. Качествата им дълготрайност, практичност и устойчивост са гарантирани. Те са много харесвани и заради пригодимостта им не само в дома, а и към прилежащи сгради като гаражни помещения, бани и други, където необходимостта от малки отвори е голяма, а ползите от тях огромни. Предлагат се в огромна гама от цветове, което е още един плюс при обзавеждането на дома, защото могат да се комбинират и пригаждат към всякакъв интериор.

Дървените щори внасят топлина и естествена визия в дома.

Фината им изработка може да бъде аранжимент, както за всекидневната, така и за хола, спалнята, кухнята и всяко друго помещение в жилището ви. Освен безупречната визия на дървените щори те са страхотен регулатор и изолатор за слънчева светлина. Плътността на дървото позволява пълно затъмнение при нужда и желание. Лесното им почистване и устойчивостта им към различните климатични влияния ги нарежда сред най-харесваните щори.

Щорите, имитиращи дървените са също на достъпни цени. Те са добра алтернатива за заместител на дървените щори поради ниските цени, които държат. Техните преимущества са, че не избеляват, не се напукват и не са лесно чупливи. Много издръжливи са на влага, което ги нарежда сред най-предпочитаните за обзавеждане в кухненски помещения, сауни, бани, спа центрове и други места, където стойностите на влажността на въздуха са доста по-високи. Здравината им е критерии да бъдат много употребявани в спортни зали. Вариантите им на изпълнение са много, както при алуминиевите щори. Това от своя страна е плюс при коригиране пропускливостта на светлината. Лесни са за почистване и поддръжка. Цветовата гама, в която се предлагат щорите имитиращи дърво е многообразна. Добре се съчетават със завеси.

Вертикалните щори

Ако искате по разчупен, атрактивен и нетрадиционен модел щори, може да се спрете на вертикалния вариант. Щорите  са много подходящи за големи прозорци, тъй като създават усещане за простор. Вертикалните щори са пълноправен заместител на завесите, а цветовата им гама е така богата, че няма случаи, в който да не могат да се съчетаят и с най-капризното обзавеждане в дома. Контрола над светлината е лесен и много приятен с вертикалните щори. Те са изработени от текстилни антисептични материали, които не позволяват задържането и натрупването на прах. Почистват се лесно дори с изпиране.