Козирки и первази

Продукти24 сеп. 2020

Една неделима част от дограмата е первазът. Той е удобен и ни позволява да поставяме саксии или други красиви неща на него, за украса на жилището. Первазите се монтират в долния край на дограмата и могат да бъдат поставени както от външната, така и от вътрешната страна на прозореца. Най-често вътрешният перваз е от ПВЦ материал, а външният е от алуминий. Первазът може да бъде с най-различен размер, няма строго определен стандарт за размер. Первазите могат да бъдат тесни и по-широки в зависимост от желанията и вкусовете на клиента.

Външни первази – обикновено се изработват от алуминий, тъй като е устойчив и надежден спрямо всякакви атмосферни влияния, валежи, вятър, температури и т. н.  Поставя се в долната част на дограмата от външната страна на прозореца. Дори дограмата Ви да е от ПВЦ, алуминиевият перваз по нищо няма да се отличава от дограмата и ще се впише перфектно в цялостната визия на прозореца. Външният перваз изпълнява и функцията водоотливане. Поради специфичния си наклон первазът не събира вода, а по този начин се предпазва и дограмата. Външният алуминиев перваз може да бъде в най-различни цветове според вкуса и изискванията на клиента.

Козирка – важна част от цялостната конструкция на прозореца. Козирката предпазва дограмата от директния дъжд, сняг, събиране на вода. Козирките също се изработват основно от алуминий поради многобройните му качества. Козирката е здрава и има дълъг живот на експлоатация. Те могат да бъдат в най-различен цвят, а продължителното им излагане на слънцето не променя техният външен вид и качества.

Подпрозоречния перваз се монтира лесно и е изключително полезен за един дом. На него може да се нареди цяла градина от цветя и растения или просто да се поставят оригинални сувенири. Украсявайки подпрозоречния перваз, ние добавяме онзи довършителен елемент на завършеност на интериора в жилището ни. Тъй като най-често подпрозоречните первази се изработват от ПВЦ, те са леки, здрави и огнеупорни, а също така са нечувствителни към слънчевите лъчи и са водоустойчиви. Те не променят формата и цвета си поради някакви странични явления. Подпрозоречните первази от ПВЦ са удобни, многофункционални и надеждни. Те могат да бъдат в най-различен цвят или имитация на скъпо дърво или камък.