Видове врати

Полезно13 сеп. 2020

Факт е, че в днешно време разнообразието на врати е голямо, но това ни затруднява още повече в избора ни. Във всеки град, дори и в малките има доста форми за производство на, продажба, ремонт, демонтаж на врати. Това е напълно обяснимо поради факта, че предназначението им и явната необходимост от употребата им. В днешно време посегателствата над чужда собственост са големи, затова е важно при избора на врата да имаме на предвид и нейната защита. Ползата на вратите е голяма и те постоянно се модифицират. Вратите се осъвременяват постоянно с напредването на индустрията, а също така икономиката и стандарта ни на живот. Затова нужнo тяхната функционалност и защита да са на ниво.

Много често заглавията на самите врати носят в себе си част от нужната ни информация при избора на врата, като например къде се използва вратата, от какъв материал е направена, кои са химичните, а и физическите и характеристики. Обикновено в имената на вратите се формират следните четири призната, които могат да ни ориентират.

– място, на което се използват

– начин на употреба или предназначение

– физични особености

– материалът, от който е изработена вратата

1. Първия признат, по които можем да класифицираме вратите е според мястото им на употреба. най-често се различават вътрешни и външни врати.

2. Втората класификация на вратите е според мястото за употреба на вратите в комбинация с тяхното предназначение. Различаваме гаражни вратиинтериорни врати, входни, за баня, блиндирани врати, индустриални, портални, промишлени, декоративни, дворни и противонасекомни.

3. Третата класификация на вратите е според техните физичните характеристики или някаква важна особеност(качество): двустранно и едностранно отварящи се врати, пожароустойчиви врати, двойни, водоустойчиви, единични, плъзгащи врати, решетъчни, ролетни, прозрачни,  въртящи, плътни, удароустойчиви, хармоника, куршумоустойчиви, остъклени, закалени, сгъваеми.

4. Четвъртият начин за класификация на вратите е според материала, от които са изработени:  метални врати,  алуминиеви, дърво,ПВЦ врати, ламинирани, стъклени, ламинатни, ,стоманени, фазерни, железни, ПВЦ,  ПДЧ, МДФ и много други.

Класификацията на различните видове врати, по горе изброените признаци ще ни помогне при избора ни на врата според нашите нужни, а също и можем да оформим представа за мнoгoобразието от видовете врати. Ако добавим и друг признак за класификация, а именно модел на вратите, то избора и съответно самото класифициране ще стане по-сложно.

В съвремия дизайн най-търсени са интериорни врати, а също така и металните и блиндирани врати. За тези видове врати може да се направи още по-подробно класифициране. Представената Ви класификация отразява наи-добре наименованията, а също и терминологията, която се използва най-често от вносители, магазини, производителите, а и различните фирми за врати.