Характеристики на алуминиевите прозорци

Полезно23 сеп. 2020

Под названието алуминиеви прозорци се подразбират прозорци от алуминиеви профили. За разлика от  ПВЦ дограмата, която се поставя основно в жилищни сгради, алуминиевата дограма се използва навсякъде – в офиси, магазини, промишлени помещения и разбира се, в жилища. Широко разпространена е в новото строителство и почти  всяка съвременна сграда е с алуминиева дограма.

Ако имате зимна градина, то по-добър вариант за остъкляване за нея от алуминиеви конструкции няма. Истината е че алуминиевите профили имат качествата да издържат на голямо натоварване и именно поради това, те се използват в остъкляването на големи площи. Алуминиевите профили са много здрави. Тяхната здравина и надеждност идеално се съчетават с лекотата, което значително облекчава транспортирането им и монтажа.

Голямата издържливост на алуминиевите профили пази конструкцията от различните атмосферни влияния, резки промени в температурите. При допир на повърхността на профила с киселина, разтворител или друго разграждащо вещество – структурата и външния му вид остават невредими.

Едно от предимствата на алуминиевите профили е лесната експлоатация, която не изисква сериозна поддръжка. Профилите имат антистатични свойства, което не позволява събирането на прах, това е голям плюс. Профилите са антитоксични, поради което са абсолютно безопасни за здравето на човека. Пожароустойчивостта на алуминиевите профили запазва профилите в случай на пожар.

Освен положителните характеристики  в технически и експлоатационен план, алуминиевите прозорци имат приятна визия, а също така дълъг срок на служба – близо 80 години. Разбира се, освен многото положителни качества, алуминиевата дограма има и минуси, като всички останали видове.

Най-големият недостатък на алуминиевите профили е не достатъчно добра шумо и топлоизолация, както и висока  термична проводимост. Поради тези недостатъци, голяма част от купувачите предпочитат ПВЦ дограмата, която няма изброените недостатъци. Предвид тези фактори, ПВЦ дограмата се ползва с по-голямо търсене.