Хоризонталните или тъй наречените „Венециански“ щори

Полезно23 сеп. 2020

Хоризонталните или тъй наречените „Венециански“ щори, се превърнаха в незаменим вариант в решенията на вътрешния дизайн. Те се предлагат в различни цветове, с многообразни механизми и размери, което ги прави достъпни за всеки тип предпочитания и възможности на потребителите. Възможността плавно да се регулират и поддържат лесно, ги правят все повече предпочитан елемент на допълнение към вътрешен интериор във всеки дом и офис. Те са най-удачния вариант за регулиране на слънчевата светлина в помещението, а също и достъпа на видимост – все пак не винаги искаме личното ни пространство да бъде достъпно на  погледите на съседите, а и от гледна точка на конфиденциалност спрямо недоброжелателите или тъй наречените обирджии, хоризонталните щори са незаменим способ. Не е нужно отвън да се вижда скъпата техника и обзавеждането на офиса и дома ни. В такива случаи, Венецианските щори са перфектният начин, да оставим скрито имуществото ни пред злонамерени погледи.

Венецианските щори се изработват от хоризонтални ламели /ленти/ от алуминиева сплав, като най-разпространени са размерите от 16 мм, 25 мм и 35 мм. Стандартният вариант на Венециански щори е с ламели от 25 мм. Те могат да бъдат с различни видове механизми за регулиране и задвижване, според предпочитанията на купувача. За AL и PVC дограми на пазара се предлага специално разработен модел „Venus“, който бе добре приет на пазара както от купувачите, така и от производителите и продавачите. Този тип щори се монтира директно върху държачите на дограмата, като плътно прилягат към стъклопакета. Преди да си поръчате или закупите тези щори е необходимо да вземете правилно размерите на стъклопакета, за да бъде монтажът и по-нататъшното им използване удачни. Тези хоризонтални, вътрешни щори могат да бъдат монтирани по два начина: със странично водене или с помощта на стопери в цвета на щорите. Страничното водене предполага, щората да бъде прикрепена към крилата на дограмата Ви максимално, за да ограничи максимално движението на конструкцията на щората при експлоатация на прозореца. Така щората ще бъде максимално „прилепена“ към дограмата и ще може комфортно да се оперира с функциите й.  Хоризонталните или както още се наричат „Венециански“ щори, са универсални и подхождат към всякакъв вид дограма, без значение дали е дървена, AL или PVC.

Преди да си поръчате класическите алуминиеви щори или щори „Venus“ е необходимо да вземете правилно размерите. За AL или PVC дограма и монтажа на щорите между стъклодържателите или между стъклата на дървената дограма, се измерва стъклото в средната, долната и горната част на прозореца. За такъв тип монтаж, се взимат размерите на стъклото! Размерите трябва да бъдат взети абсолютно точно, за да няма разминаване дори в милиметри! По височина, цялото стъкло се измерва от единия край до другия.

За монтаж на хоризонтални щори директно върху дограмата:  измерва се стъклото на прозореца в средния, горния и долния участък на прозореца. Размерите и тук трябва да бъдат взети абсолютно точно. За измерване по височина, отново се измерва стъклото от горния до долния му край, като накрая от се прибавят по 2 сантиметра към горния и долния му край.