Интериорните врати. Важна част от интериора на дома Ви

Полезно23 сеп. 2020

Много е важно при избора на интериорни врати да отделим доста внимание, тъй като те са много важна част от интериорния облик. Интериорните врати могат да бъдат различни модели, а също и да имат различни функции. Важно е да се запознаете с тях преди да изберете определен модел.

В днешно време на пазара има много голям избор от дизайн, размер, механизъм на отваряне, конструкция и материал, от който са изработени вратите.

Видове интериорни врати:

1) Ламинатни врати – тяхната повърхност много прилича на дърво. Освен това имат много голяма износоустойчивост, а също така тяхната цена е ниска. Този вид интериорни врати са много добър избор за офиси или за дома;

2) Лакирани врати – тези врати са боядисани от MDF в цвят по ваш избор. Те са много подходящи за всякакъв интериор;

3) Врати, които са с естествен фурнир – този вид интериорни врати се изработват от естествена материали. Те допринасят за лукса и уюта във вашия дом.

Как да изберем качествени интериорни врати?

Всеки, които е решил да закупи интериорна врата се пита каква точно да избере. Ето някои съвети, които ще Ви помогнат да изберете най-подходящата интериорна врата за вашето помещение:

1. Първо, трябва да прецените какво място може да отделите за интериорните врати. Ако мястото в помещението е малко, ще е най-добре да избере плъзгаща или тип хармоника. Те заемат малко място. Ако пък разполагате с много място, може да избере двукрили или пък трикрили интериорни врати.

2. Интериорните врати задължително трябва да подхождат на обзавеждането в дома Ви. Ако например обзавеждането във вашия дом е класическо, то и интериорната врата трябва да е такава. Цвета на врата също трябва да подхожда много добре на обзавеждането. Ако вашия дом има паркет, то интериорната врата, която ще избере трябва задължително да е в същия цвят. Ако пък сте решили да смените само една от вратите във вашето жилище е важно да се съобразите със стила на другите.

3. Ако искате в помещението да навлиза повече светлина е добре да се насочите към интериорни врати със стъкло. Много красив акцент може да бъде стъкло, което е гравирано или е рисувано. Може да бъде използвана и витражна техника.

4. По-добре е да изберете солидни врати. Те са по-скъпи, но са по-надеждни и дълготрайни. Освен това осигуряват и много по-добра шумоизолация на помещението. Ако изберете по-евтин вариант скоро може пак да сте пред избора каква врата да закупите за вашия дом.

5. Важно е да се съобразите и с обитателите, тоест ако врата е за офис може да добавите някои акцент към нея, но ако е за дом с малко дете такива неща не са препоръчителни.

Обков на интериорните врати

Много е важно първо да решите от какъв материал искате да бъде направена вашата врата и съответно как да изглежда. Следващото нещо, за което трябва задължително да помислите е сигурността на вашия дом. Ако решите например да изберете солидна дървена врата, единственото нещо, за което ще се наложи да се погрижите е дръжката.

Обковът на интериорната врата е много важен компонент. Дръжката на самата интериорна врата трябва да подхожда на стила на помещението. Много интересен акцент на интериорните врати са именно дръжките. Например за различните помещения дръжките могат да са различни.

В днешно време много често не се има на предвид това, че интериорната врата и обковът трябва задължително да пасва с цялото обзавеждане на дома Ви.