Къде са крият опасностите при избор на ПВЦ дограма

Полезно23 сеп. 2020

Изправени пред избора на дограма за вашия дом, трябва внимателно да разгледате всички варианти, които се предлагат на пазара и да претеглите техните предимства и недостатъци. Вече знаем, че PVC дограмата предлага най-добро съотношение качество/цена спрямо алуминиевата и дървената, но какво още трябва да знаем, преди да се спрем на нея?

Макар, органичният произход на PVC-то да го прави еко съобразен материал, той има сравнително по-кратък живот от алуминия и се износва по-бързо. По същата причина суровите климатични условия оказват по-голямо влияние върху PVC профилите. В най-горещите дни PVC прозорците не пропускат достатъчно въздух и спомагат за образуването на един вид парников ефект в стаята, а от там и конденз по стените. За да се избегне това е нужно често проветряване.

PVC дограмата има по-голям коефициент на разширяване в сравнение с останалите материали. Това означава, че през лятото прозорците се разширяват, а през зимата се свиват. Недостатъкът при това е, че се увеличава вероятността от появата на напуквания по пластмасата, а драскотините и уврежданията по нея не могат да се поправят и остават за постоянно. За това в самите пвц профили се слагат метални усилители които спомагат да се намали това действие и се явяват основен признак за качествено изработена дограма. Много производители на пвц прозорци и врати избягват да поставят металните усилители или слагат по тънки такива.

Макар да изисква сравнително малко грижи, PVC-то е електростатично и привлича праха, което налага честото забърсване на прозорците. Все пак, имайки предвид отличните качества и характеристики на PVC дограмата, въпреки изброените недостатъци, тя пак е най-добрият избор пред по-остарелите и скъпи варианти.