Как да изберем подходящата дограма от ПВЦ
Как да изберем подходящата дограма от ПВЦ

Полезно23 сеп. 2020

Покачващият се жизнен стандарт на българина и растящите цени на горивата и електроенергията водят до нуждата от по-голяма енергийна ефективност и спестяване на средства в дългосрочен план. Подмяната на старата дървена дограма с нова е важен избор, който правите за няколко десетки години напред, а грешките се поправят с още пари и време.

Когато избирате PVC дограма, преди всичко се доверете на специализирана фирма, която има нужните специалисти и ви дава гаранция за качество. Като всеки продукт и PVC-то идва от различни производители, които ви дават различни качество и характеристики. В България се предлагат основно български и немски профили.  За по-малкият бюджет, българските марки са на достатъчно добро ниво, въпреки че се произвеждат едва от няколко години.

При избора на дограма най-важна е дебелината на профила, а не броя камери. Макар те също да играят роля в ефективността на топло изолацията, излишно е наличието на повече от 5. Най-масовите профили са с дебелина 60мм, но има и такива от 70мм и 80мм, които съответно са и по-скъпи.

PVC е материал, който се поддава на атмосферните влияния и може да се деформира и напука. Поради тази причина задължително се уверете, че дограмата има метален усилител по цялата и геометрия. Изборът на стъклопакет също е от голямо значение, тъй като той заема 90% от дограмата. Нискоемисийните всесезонни стъкла са най-ефективният вариант, защото са предвидени както за зимата, така и за лятото. Те се слагат в трислойни стъклопакети в комбинация с обикновено бяло стъкло и макар като цяло да оскъпяват дограмата, в дългосрочен план ще си спестят пари.