Какви гаражни врати да изберем
Какви гаражни врати да изберем

Полезно23 сеп. 2020

Когато строим къща за семейството си, ние разбира се не забравяме и за нашия автомобил. Без значение, дали гаражът ще бъде самостоятелна постройка или в приземния етаж на къщата, вратите му трябва да бъдат здрави и надеждни и в двата случая! Най-разпространен модел гаражни врати са секционни врати.

Секционните врати се ползват с голям интерес от страна на потребителите, тъй като разполагат с ред предимства, които други видове врати нямат – те са: безопасни при експлоатация, с рационална система на отваряне, надеждна защита и устойчивост на взлом, с отлична херметизация, висока степен на топлоизолация и заемат малко място – при отварянето им, платното се издига и застава хоризонтално плътно до тавана. Рационалните проектанти винаги учитат присъствието на секционни врати в архитектурните си проекти, било в проекта на една сграда, самостоятелна постройка-гараж или в зидана ограда. На какви детайли да обръщаме внимание при избора на секционни врати?

Първо – от голямо значение са характеристиките на устойчивост. За всички конструкции, които имат функцията да ограждат, съществува един от най-важните критерии – здравина и дълъг срок на служба. Платното на секционните врати се състои от няколко подвижни секции, съединени по между си чрез стоманени панти. Всяка секция /ламела/ представлява трислоен сандвич-панел: двустенен и запълнен с полиуретан. Сандвич-панелите са неизменна част от секционните врати и именно от тях зависи здравината на платното, най-вече от конструкцията на панела, дебелината му и плътността.

В секционни врати, външните и вътрешни стоманени листове са здраво споени, образувайки по този начин затворен контур, което препятства разслояването на сандвич-панелите по време на експлоатация и увеличава устойчивостта срещу деформации. Дебелината на панелите варира от 20 – 45 мм. Трябва да се има предвид, че колкото е по-голяма дебелината на панелите, толкова по-здрави са те, което означава по-устойчиви на вятър и удари. Сандвич-панелите с най-голяма дебелина, гарантират допълнителна здравина и надеждност на секционната врата.

Второ – топлоизолационни свойства. Този параметър е един от основните при избор на секционни врати, особено ако гаражът се отоплява. Съществуват три класа секционни врати: А – със съпротивление срещу вятър над  1,0 м² °С/Вт; Б – със съпротивление 0,70–0,99 м² °С/Вт; В – със съпротивление 0,40–0,69 м² °С/Вт. Продукция със съпротивление под 0,30 м² °С/Вт няма класа. Колкото е по-висока класата на вратите, толкова е по-голяма гаранцията за техните топлоизолационни свойства – топлината в гаражното помещение, ще се запазва и при най-ниски температури през зимния сезон.

Високите топлоизолационни свойства на вратите се дължат на дебелината и конструкцията на санндвич-панелите, а също и на уплътнителите. Специалисти съветват да се избират секционни врати с дебелина на панелите от 45 мм (най дебелите сандвич-панели, предлагани на пазара). Колкото е по-голяма дебелината на панелите, толкова по-големи топлоизолационни качества и здравина имат вратите. Това е напълно естествено, та нали плоскостта на панелите заема 80% от площта на цялата конструкция.

Вратите са напълно уплътнени с гумени уплътнители, които обезопасяват ръбовете и ъглите на конструкцията, а в съчетание с водачите, гарантират добра херметизация. За предпочитане са термоустойчивите материали, способни да запазват еластичност в голям диапазон от температури. Освен всичко останало, трябва да подчертаем, че на водещите фирми-производители, всеки сандвич-панел е с полимерен EPDM-уплътнител, който запазва механическата здравина и еластичността при ниски температури.

Трето – материали с висока степен устойчивост на корозия.

Всички съставни компоненти на секционната врата, трябва да бъдат устойчиви на корозия. С цел да увеличи устойчивостта срещу корозия на сандвич-панелите – върху стоманената лента се нанася поцинковано покритие от 225 г/м², а за лицевата страна на панелите се използва двуслойно покритие с дебелина от 30-40 мкм (грунд и емайл). В качество на емайла се използва полиуретаново покритие, модифицирано с частици на полиамид (ПУР-ПА). Това покритие има отлични антикорозийни свойства и надеждно предпазва повърхността на вратите от механични повреди, то е устойчиво на въздествия от почистващи препарати и химикали.

Повишената устойчивост срещу корозия на цялата конструкция на секционните врати, се дължи и на факта, че всеки съставен елемент от конструкцията е произведен от устойчиви на корозия материали.

Четвърто – безопасна конструкция.

Съгласно европейските стандарти за безопасност EN12604, конструкцията на секционните врати трябва да има защита срещу наранявания и прищипване на пръсти. Защитата срещу прищипване на пръсти се дължи на специална форма на ръбовете на панелите,  като пространството между панелите не превишава 4 мм. Тежестта на платното на секционните врати се компенсира за сметка на пружинения механизъм със задължителна защита срещу счупване на пружината благодарение на който секционните врати с най-различни размери се отварят без силови усилия. Към всеки тип секционна врата се избират пружини с  индивидуални характеристики, а главната цел е, когато вратата е в затворено състояние, да не се отваря самопроизволно. Благодарение на прецизния подбор и балансиране на пружините, дори ръчно вратите се отварят и затварят с лекота.

Още един важен момент – монтаж на вратите.

От монтажа и настройките на вратите зависи срокът на служба и безопасното експлоатиране на вратите. Поставянето на секционни врати е технологически сложен процес. Той включва – точно пресмятане и измерване, монтаж, настройване на автоматиката и механизмите за  задвижване. Преди да поръчате секционни врати за Вашия гараж е важно, да се определят точните размери  – ширина и височина на порталното пространство на гаража. Разстоянието от ръба на порталния отвор до страничната стена, трябва да бъде минимум 130–140 мм, а разстоянието от горния ръб на порталния отвор до тавана, трябва да бъде минимум 100 мм при ръчно задвижване и 125 мм при задвижване чрез електро мотор. Необходимо е първо да се избере видът монтаж на вратите, когато вратите бъдат в отворено състояние, да не пречат по никакъв начин на обитателите и процесите в помещението. Поради тази причина, съществуват много видове монтаж. Със секционните врати може да се затвори портално пространство до 5 м ширина и до 3 м на височина.

В днешно време съществуват много видове секционни врати, подходящи за най-различни портални отвори от гледна точка на размерите и архитектурната им форма – във вид на арка, скосени ръбове, правоъгълник, закръглена горна част /свод/ и др. Предлагат се секционни врати с различни цветове, фина хоризонтална щампа за повърхности, да подчертаем, че най-популярни са имитациите на дърво. Съветваме,  секционните врати да се избират грамотно, защото само тогава те надеждно ще пазят Вашият гараж в топлина, а едновременно с това, ще подчертават оригиналността на екстериора.