Конденза при стъклопакетите, как да го избегнем
Конденза при стъклопакетите, как да го избегнем

Полезно23 сеп. 2020

През последните години се забелязва масова подмяна на вече остарелите дограми с по-модерните алуминиеви и PVC. С това идва и сложният избор от предлаганите на пазара модели. Много хора отделят голяма част от бюджета си за качествена дограма, с която да спестят пари в дългосрочен план и когато се появи неочакван проблем, те смятат, че са били излъгани и дограмата им не отговаря на рекламираното качество.

Най-често такъв проблем представлява образуването на така нареченият конденз. Той се получава, когато водните изпарения срещнат по-студена повърхност. Понякога човек остава изненадан от това, защото при предишната му дограма не е имал подобен проблем. Това в действителност е така, но се дължи на не доброто уплътнение на старите дограми, които пропускат повече въздух и осигуряват постоянно проветрение на помещението. За да бъдат по-ефективни в топлоизолацията, новите дограми разчитат на по-добри уплътнения и висококачествени стъклопакети, които запечатват стаята и създават парников ефект, който увеличава влажността на въздуха.

В никакъв случай обаче не е трябва да се отчайвате и да съжалявате за избора си на дограма. Проблемът с конденза може да бъде избегнат много лесно. Решението е да проветрявате стаята по няколко пъти на ден или да използвате вентилационна система, която да освежава въздуха. Избягвайте да сушите праните си дрехи вътре и преместете по-големите цветя на друго място. Тези стъпки ще ви помогнат да се справите с неприятните капчици по повърхността на прозорците ви.