Обков за дограма – критерии за сигурност
Обков за дограма – критерии за сигурност

Полезно23 сеп. 2020

Обков – това е съвкупност от механизми и детайли, осигуряващи вида на отваряне на частите на дограмата и стабилното им закрепване. Държим да подчертаем, че за да бъде надежден прозоречния корпус е важно закрепването му и буквално всяко винтче. Именно поради тази причина, критериите за механичната износоустойчивост са доста високи, като немаловажна е и ергономията. Трябва да се има предвид, че надеждното и най-доброто закрепване не бива да затруднява собственика на прозореца, а още по-малко да го наранява при експлоатация. До голяма степен цената на дограмата се определя и от обкова. Пазара е залят с фирми-производители на обков, но далеч не всички те гарантират качество и стабилност на продукта. Затова когато избирате дограма е необходимо да се обърне внимание на обкова и неговия произход.  Разбира се несъмнените лидери в производство на обков, са фирмите: Winkhaus, Maco, AUBI, G-U, Siegenia, Roto, Vorne, VHS и др. Това обаче съвсем не означава, че другите марки са за пренебрегване. Пазарът се изменя постоянно и често на него се появяват нови фирми-производители, които предлагат високо качество. За да разберете дали обковът е качествен, обърнете внимание на предлагания гаранционен срок, той определено играе ролята на индикатор. В повечето случаи срокът за гаранция на продукта, се предлага от пет до десет години  и често това не е рекламен номер, а действителен нормален срок за експлоатация.

Преди покупката е важно да уточните някои неща с продавача на изделието. Например за качеството говори не само гарантираният срок на експлоатация, но и цикълът от цифрата 10 000 – това са пътите на отваряне и затваряне на подвижните части на бъдещия прозорец. Колкото са повече числата посочени от производителя, толкова по-високо качество е бъдещата Ви дограма. Напоследък може да се срещнат фирми, които предлагат числото 60 000, което гарантира безпроблемно ползване на изделието.

Преди покупката е необходимо да се обърне внимание на силовите елементи, които се използват в укрепването на обкова, например – пластмасови детайли не се използват, както в профила на PVC дограма. „Слабо звено“ се оказват пластмасовите оси и опори във веригата.

Качественият обков не изисква усилия и напрежение при използване. С две думи – затварянето и отварянето на крилото на прозореца, трябва да става „като по масло“. Трябва да се има предвид, че отваряне и затваряне изискващи усилие, допринясят за по-бързото разрушаване и износване на механизмите. Потенциален източник на подобен проблем могат да бъдат емайлираните дръжки, тъй като емайлът се обелва и пада с времето. Поради тази причина, дръжките с пластмасово покритие са за предпочитане.

Известно е че за да функционира един прозорец добре, от голямо значение е качественият обков. Затова, когато поръчвате нова дограма е важно да се запознаете с произхода и ниво на качество на обкова. Има водещи фирми-производители на пазара, които предлагат качествен обков, видове регулиране, варианти на отваряне и други допълнителни качества. Например, освен едноосово отваряне /стандартен начин/ по хоризонтала, се предлагат и видовете: двуосово /по вертикала и хоризонтала/, както и тип „ножица“ – тъй нареченото „падащо крило“. Напоследък се предлагат и различни нестандартни решения, като прозорец „арка“, прозорец скосен отгоре, паралелно отваряне, отваряне на подвижните части в няколко степени и скрит обков. Добрата функционалност на обкова гарантира дълголетие и безпроблемна експлоатациа на целия прозорец.