Предимства и недостатъци на алуминиевата дограма

Полезно23 сеп. 2020

Когато опрете до подмяна на дограмата вкъщи, на пазара имате избор от няколко материала за новите прозорци. Алуминиевата дограма днес предлага много високо качество, но какви са предимстава и недостатъците при нея?

Предимства

Може би най-голямото предимство на алуминият е, че материалът е изключително лек, но в същото време и здрав. Много издържлив е и не изисква кой знае каква поддръжка. Ако прозорците ви са с нестандартна форма, алуминиевата дограма е най-добрият избор, защото може лесно да се изработи в желаната форма.

Недостатъци

Най-големият проблем при алуминият е, че не е особено ефективен при задържането на топлина. Той е много добър проводник и при ниски температури не предлага най-отличната изолация.  При голяма разлика в температурата пък по вътрешността на прозорците може да се образузва конденз и дори скреж.

Решението се крие в използването на така наречените алуминиеви профили с термомост, които присъстват във всички модерни алуминиеви системи. Те намаляват загубите на топлина като разделят различните части на дограмата, образувайки въздушна преграда.

В сравнение с дървото

Сигурно ще се запитате защо е нужно да сменяте старата си дограма с нова. Наистина, тя може да изглежда естетично по-добре от алуминиевата и често приляга повече на цялостния стил на вашия дом. Дървото не е толкова добър проводник на топлина и я запазва в помещението. То обаче изисква повече грижи и се монтира по-трудно, след което трябва и да се боядиса. След това през няколко години дървената дограма изисква цялостна ревизия и пребоядисване, за разлика от алуминиевата, която има много дълъг живот.