Сигурността на първо място. Блиндирана врата за дома Ви.

Полезно23 сеп. 2020

Много домакинства подменят старите врати с нови блиндирани врати. Те са много по-сигурни. В тази статия ще Ви посочим някои от основните предимства на тези врати, а също така и какво да гледате при покупката им.

Разнообразието от блиндирани врати на нашия пазар е огромно.  Можете да избирате от блиндирани врати с различни размери, цени, а също и много цветове. Те са много лесни за поставяне. Подходящи са за тухлени или бетонни стени. Предпочитани са в новото строителство, а също и много домакинства подменят старите и несигурни врати с нови блиндирани врати. Те се предлагат на пазара с много различни качества. Произвеждат се в различни държави (България, Полша, Китай и Русия) и всеки различен производител е наблегнал на различни характеристики на блиндираните врати. Качествата и характеристики определят и от модела им.

Блиндираните врати могат да бъдат с различно количество брави – една, две три и така нататък. Също така могат да имат едностранно, двустранно, тристранно или четиристранно заключване. В зависимост от самия модел на вратата заключването може да бъде с поне един шип в посоката на заключване.Управлението на тези заключващи шипове може да бъде различно в зависимост от модела. Най-често е стандартно, тоест с обикновени ключове, но може да бъде и с магнитни карти или дори с пръстови отпечатъци.

И при блиндираните врати има определени стандарти, с които всеки производител, вносител или търговец трябва да се съобрази, за да може предлаганите от тях блиндирани врати да отговарят изцяло на строителните стандарти в България.

Основни части на блиндираните врати:

*  Брава;

*  Странични, долни и горни шипове за заключване;

*   Уплътнение;

*   Панти;

*   Отвори за монтажните болтове;

*   Шпионка;

*   Каса;

*   Вътрешна изолация;

*   Горно покритие;

* Отваряемо крило на блиндираната врата;

*  Вграден звънец;

Всички стандартно блиндирани врати се произвеждат от специалисти и спазват всички конструктивни размери, а също и характеристики. Освен това при всички блиндирани врати е взето под внимание пет минутното излагане на много висока температура. Това се прави с цел да се предотврати, така нареченото слепване при евентуален пожар.

На пазара се предлагат блиндирани врати с П или Г профили. Те осигуряват много висока топлоизилация и шумоизолация на помещението, където са монтирани. Освен това при тях са монтирани специални уплътнители и защитата е много висока. Някои модели блиндирани врати имат регулируеми каси. Тези каси могат да се регулират и по-точно тяхната ширина. Така може да поръчате вашата врата преди да сте сигурни в ширината на за зида.  Други модели пък имат подсилващи греди. Тяхната роля е да дават по-голяма сигурност. В днешно време се предлагат блиндирани врати, които са изработени от специална закалена стомана. Тя е изключително трудно пробиваема и за най-модерната техника.

Много важно е да знаете, че блиндираните врати Ви осигуряват много по-висока защита от шперплатовите или талашитните врати. Тяхната конструкция е много сигурна и ще защитава вашия дом. Нейното отключване е много сложно дори и за майстор ключар.

Видове входни блиндирани врати:

1) С фурнирована MDF плоскост, която може да е от 8 милиметра до 12 милиметра;

2) Покритието е от ламинат или PVC фолио;

3) Със стоманена повърхност, която боядисана прахово с лак;

Допълнителната здравина на блиндираната врата се осигурява не само от това, че се изработва най-често от стомана, а и от самата вътрешна структура. Тя има вид на скара и заключването е многоточково.

Блиндирани врати има за почти всички видове входове – плъзгащи, ролетни врати, гаражни врати и така нататък. Каквато и врата да изберете е много важно ключалките да са здрави и пантите да са неразбиваеми. Ако решите вашата врата да има и стъкло, то трябва да е задължително удароустойчиво.

Ако сте решили да смените старата си врата с блиндирана Ви съветваме първо да се консултирате със специалист в тази област и да уточните всички характеристики на врата преди да я закупите.