Видове дограма

Полезно23 сеп. 2020

Когато дойде време за основен ремонт едно от най-важните неща е смяната на дограма. Целта на подмяната е да осигурим на жилището по-добра топло и шумоизолация. Избора на дограма се определя то няколко фактора – качество, цена и лични предпочитания. Един от най-популярните видове дограма е PVC. Не за пренебрегване е и Алуминиевата, а също и дървената.

PVC дограма е предпочитана заради качествата си, които способстват за задържане на топлината в помещението, доброто уплътнение и добър, естетически издържан вид. Тя е издържлива във времето и удобна за използване. Лесно се поддържа да не кажем, че не изисква почти никаква поддръжка и е лесна за почистване. PVC дограма благодарение на уплътненията си осигурява добра топлоизолация и почти не пропуска студа от вън по време на студените сезони. Другото й преимущество е добрата шумоизолация, която дава тишината и спокойствието в помещението. PVC дограма може да бъде в различен цвят и размери, а също може да се изработи според различна форма на прозорците.

Алуминиевата дограма има почти същите качества и преимущества като тези на PVC дограмата. Изработва се от алуминий, който е лек материал с многофункционално използване. Алуминиевата дограма също не изисква кой знае колко време за поддръжка, а почистването също е лесно и удобно.Тъй като алуминият е добър проводник на всякаква температура, за да се избегне конденза в помещението е важно профилите на дограмата да бъдат термично прекъснати. Това става с подложки, които осигуряват тъй наречения термомост. Разбира се това подобрение се заплаща допълнително, но е полезно и ще предотврати конденза и последствията от него. Както всички знаем евтиното излиза скъпо, затова когато сменяме дограмата в жилището или офиса си е добре да се спрем на качествена изработка и материали.

Дървената дограма има добри изолиращи качества. Ако трябва да сравняваме трите вида материал от които се прави дограма, то дървото определено ще е на първо място. Безспорно дървената дограма е с повече преимущества и качества от останалите споменати по-горе видове дограма. Едно от най-значителни предимства на дървената дограма е че не образува конденз. Но и дървото си има своите недостатъци, един от които е по-специалната поддръжка. Поддръжката на дървена дограма е различна в зависимост от вида дървесина, от който е изработена дограмата. Дървото като материал има непрекъсната нужда от защита от атмосферни и други външни влияния, който способстват за увисване на дограмата, гниене и други неприятни последствия. Дървените дограми са най-удачни за големи прозорци. Другия недостатък на дървената дограма е слабата й защита срещу пожар. Като цяло дървената дограма има предимства, които не притежават PVC и Алуминиева дограма, но определено изисква много повече поддръжка и по-скъпа грижа.

Алуминий и дърво в комбинация. Тази комбинация от два материала е доста интересна. Та представлява дървен вътрешен профил и външен профил от алуминий /от към фасадата на сградата/. Този комбиниран вариант събира в себе си качествата на Алуминиевата и дървената дограма – липсва наличност на недостатъци на двата вида дограма по отделно. Външният алуминиев профил на дограмата предпазва от слънце, влага и други влияния вътрешният дървен профил, като тази част от дограмата може да се боядиса в цвят по желание и периодически да се сменя. Стъклопакетите за комбинираната дограма могат да бъдат двукамерни или само от едно стъкло. Този вид дограма е най-удачен и цената му е висока, но качеството което гарантира е 100% шумо и топлоизолация, както и никакъв конденз!