Компоненти обуславящи добрата пвц дограма
Компоненти обуславящи добрата пвц дограма

Полезно23 сеп. 2020

PVC дограмата е изработена от поливинилхлорид – синтетичен полимер, от който се изработват профилите за дограма. Прозореца се образува от PVC профил, стъкло и обков, като по желание може да се добавят комарници, подпрозоречни дъски и первази към прозореца. Профилът е сложна конструкция от няколко камери, в повечето случай са три, но може да бъдат четири, пет или шест. В най-голямата камера (средната) се монтира метален усилител, която заздравява рамката и обуславящи дълголетното използване на дограмата. По цялата обиколка на рамката се монтира уплътнител, като в горната и долната част се пробиват вентилационни отвори, за да се изпарява влагата и отича водата, попаднала в профила. Броят на камерите в профила определя коефициента на топлоизолацията на прозореца. Колкото по-нисък е коефициента, толкова по-топло ще бъде в стаята. За нашите климатични условия, специалистите препоръчват да се слагат четири или пет камерни профили.

В съвременната PVC дограма не се поставя само едно стъкло, а се монтират няколко, две или три образуващи  стъклопакета, в които херметически е затворен въздух или газ, като по този начин значително се намалява преноса на топлина. Стъклопакетите се състоят от шест елемента – стъкло, камера, дистанционерна рамка, компонентно лепило, абсорбент и двукомпонентно лепило. Стъклото се състои от аморфен силициев диоксид, химично съединение образуващо кварца или пясък в поликристална форма. Дебелината на най-често използваните стъкло пакети варира между 4 и 10 милиметра, в зависимост от площта и местоположението им. Най-употребяваните стъкла са флоатно стъкло, Огнеупорно стъкло, Матирано (гравирано) стъкло, Орнаментно (фигурално) стъкло, Армирано стъкло, Бронирано стъкло, Ламинирано стъкло, Слънцезащитно стъкло, Темперирано стъкло, Закалено стъкло, Всесезонно стъкло (SGG PLANITHERM 4S), Нискоемисийно стъкло (К-стъкло). Дистанционерът се намира в края на стъклопакета, като поддържа разстоянието между стъклата. Неговата функция е да разделя стъклата едно от друго и да абсорбира количеството влага преминалото в междустъкленото пространство. Дистанционерите се правят от алуминий или поцинкова стомана. Компонентното лепило слепва стъклата, а двукомпонетното лепило е за запечатване на стъклопакетите. Освен това предпазва камерата от влага и прах, а и подобрява звукоизолацията на стъклопакета. Абсорбента служи като изсушител на въздуха в камерата.

Монтажът на дограмата е изключително важен. От него зависи правилното функциониране на PVC дограмата и нейната дълготрайност. За да бъде добре укрепена дограмата, тя трябва да се закачи с дюбели и специални винтове за монтаж. В никакъв случай не трябва да бъде монтирана само с полиуретанова пяна. След монтажа на PVC дограмата е добре прозореца да не подмазва поне 24 часа след неговото монтиране за да може полиуретанова пяна да постигне максимална якост.