Недостатъци възникващи при експлоатация на ПВЦ дограма
Недостатъци възникващи при експлоатация на ПВЦ дограма

Полезно23 сеп. 2020

ПВЦ профилите се произвеждат от поливинилхлорид, който бе открит от химика Регналд през 1835 година. За първи път в света, прозорци от този материал се появяват в средата на миналия век в САЩ, а по-късно и в Европа. Полупрозрачни конструкции от ПВЦ бързо набират популярност навсякъде. В България този тип прозорци се появява в края на миналия век, а вносът им тогава се осъществява основно от Европа.

В процес на употреба на ПВЦ дограма, може се появяват няколко недостатъка:

– границите на полупрозрачния слой ПВЦ пропускат въздух дори при затворени крила
– крилата не функционират перфектно при отваряне и затваряне
– ръбовете на дограмата замръзват
– образуване на влага или скреж върху стъклопакета

Най-често тези проблеми се появяват при не правилно използване, производствен брак,  неправилен монтаж на конструкцията или използване на допълнителни елементи от ниско качество.

Грешки при монтаж:

1. Лошо запечатан шев при монтаж. Предизвиква замръзване на ръбовете и образуване на пукнатини. В такива случаи е необходимо да се запечата наново шевът на дограмата.

2. Разминаване на конструкцията със зида на прозореца.

При отваряне и затваряне на крилата се получава търкане, което води до повреждане на фурнитурата. В такива случаи е необходим нов монтаж.

3. Ограничен брой точки за закрепване.

Дефекти в прозоречните рамки. Необходимо е да се увеличи количеството на точките за закрепване, а в някои случаи може да се стигне до смяна на дограмата.

Счупено стъкло:

Единственото решение на проблема е смяна на стъклото. Това е сложен процес, който отнема почти един ден. За климатичните условия в България най-подходящи са  двукамерни  енергоспестяващи стъклопакети, като е важно камерите да бъдат запълнени с аргон.

Повреди свързани с употребата на дограмата:

Без необходимата поддръжка на фурнитурите и уплътнителите, дограмата бързо се поврежда, затова е необходимо да се следи за състоянието на тези важни детайли.

Дефект при сглобка или в изработката на дограмата:

Съществуват много видове повреди, които се появяват при изработване на дограмата, например: липса на стоманени усилители, откъснати крепежни елементи, неправилно разпределение на подложките и т. н. Всичко това способства за ниско качество на дограмата и кратък срок на служба. Поради сложността на ремонтния процес на дограмата,  необходимо е да се обръщате само към специалисти.