Стълопакетът. Най-важната част от дограмата.

Полезно23 сеп. 2020

Стъклопакетът заема над 80 % от площта на дограмата. По тази причина не бива да се правят компромиси при избор на стъклопакет, защото той е нещо повече от няколко листа стъкло съединени помежду си с дистанционер и специална заливка от компоненти. Едно е ясно – инвестицията в качествен стъклопакет, със сигурност многократно се възвръща за кратък период.

Стъклопакетът е един популярен вече съвременен вариант на двойното остъкляване. При него две или няколко стъкла разделени едно от друго от въздушно отстояние, са съединени в един херметичен модул. Благодарение на структурата си, стъклопакетът може да се причисли към строителни материали. Той основно има предназначение най-често за външно остъкляване и в някои случаи се използва като допълнителен материал към вътрешния интериор.

За осигуряване на сух въздух в пространството между стъклените листове, с абсорбиращо вещество се запълва дистанциониращата рамка. Тази рамка се залепва двустранно към стъклата с бутил, който играе ролята на първата бариера срещу преминаване на водна пара. Втората бариера е вид винилово еластично уплътнение с полиуретан, полисулфид, хотмелт и силикон. За изработката на стъклопакети трябва да се използват материали, които имат добра механична издържливост, дифузия на газове и стабилност на UV светлина.

Качествените стъклопакети осигуряват:

•          Високо ниво на топлоизолация,

•          Високо ниво на шумоизолация,

•          Служи като щит срещу взлом

•          Служи като щит срещу силен вятър

Преди да се  направи правилният избор на стъклопакет е важно да се вземат под внимание  основните изисквания:

•          Климатичните и метеорологични условия на даден район

•          Предназначението и статута на сградата (офис, дом, хотел, склад, вила, магазин и др.)

•          Разположението на сградата спрямо слънцето (четирите посоки на света)

•          Желанието на потребителя за ниски  разходи за отопление и охлаждане

Видове стъкла за стъклопакет: Огнеупорно стъкло, Матирано (гравирано) стъкло, Орнаментно (фигурално) стъкло, Армирано стъкло, Бронирано стъкло, Ламинирано стъкло, Слънцезащитно стъкло, Темперирано стъкло, Закалено стъкло, Всесезонно стъкло (SGG PLANITHERM 4S), Нискоемисийно стъкло (К-стъкло), Прозрачно (флоат) стъкло.