Ценообразуване на дограма. Как се определя цената на дограмата.

Полезно23 сеп. 2020

Както е известно – всяко нещо си има цена, а ниската цена рядко гарантира качество. Същото важи и за дограмата. Когато сменяте дограма е важно да отделите достатъчно средства, за да останете доволни. Цената на дограмата се определя от няколко важни фактора: тип на стъклопакет – има много видове стъклопакети от най-различно качество и екстри; брой на крилата, начините на отваряне, вида на фиксация и отваряне, мястото където ще се монтира и дали ще бъде с фолио или без, дали ще има въздушен мост, както и какъв ще е цвета на дограмата, материала, от който тя ще се изработи. Когато се обърнете към фирма-производител на дограма и изложите пред специалист Вашите изисквания и желания, всичките описани качества се въвеждат в компютърна програма, която изчислява крайната стойност на бъдещия готов продукт. Именно така се образува цената на прозореца. Разбира се немаловажен е периода, в който се поръчва дограма. Ако поръчвате дограма през зимата, то със сигурност може да се ползвате с намаление. Важно е да се определи от какъв материал да бъде дограмата – дали от PVC дограма или алуминиева дограма. Важно е да не пестите върху новата дограма, тъй като прозорец се сменя 1-2 пъти в живота. Дограма с включени всички необходими качества, ще осигури няколко неща на Вашия дом: издържан естетически вид, шумоизолация и топлоизолация. Качествено направена дограма подсигурява на помещението добра топлоизолация, което гарантира значително понижаване на сметките през отоплителния или зимния сезон. Шумоизолацията гарантира тишина и спокойствие, ако живеете на шумно място и все още сте с дървена стандартна дограма, след смяната й с нова PVC или Алуминиева, ще откриете мечтаното спокойствие. След поставянето на новата дограма, помещението придобива по-модерен и луксозен облик. Не пестете пари за дограма, за да не останете разочаровани. Дори да не разполагате с достатъчно средства, повечето фирми осигуряват банков кредит на клиентите си и плащането на дограмата може да се разсрочи на няколко вноски. Благодарение на този начин на изплащане, ще избегнете ощетяването на семейния бюджет.

Важно е да обърнете внимание на начина, по който фирмите определят цената. Не се доверявайте на компании, които предлагат цена на линеен метър на профил или на квадратен метър от дограмата. Стойността на дограмата се определя от много фактори, които описахме по-горе. Имайте предвид, че цената на квадратен метър трябва да бъде изчислена след като бъдат определени качествата и особеностите на Вашата бъдеща дограма. Както вече споменахме, цената гарантира качество – по-ниската цена означава, в прозореца Ви да бъдат включени не до там качествени компоненти и материали, които за голямо съжаление се проявяват с недостатъци едва в процеса на ползване на дограмата. Крайната цена включва всичките основни компоненти: материал, производство, доставка на място и монтаж на дограмата.

Трябва да се има предвид, че ценообразуването на една дограма е комплект от няколко важни фактора, които най-често са неизвестни на клиентите:

– Профил: Цветен или бял? Колко камерен да бъде? Произхода на производителя – чуждестранен или български?

– Стъклопакет: Четири сезона, К-стъкло, обикновен или с цветно стъкло. Дебелина на стъклопакета. Наличие на аргон.

– Обков и механизми: механизми за отваряне, брой на отваряемите части, вида на отваряемост – обикновено или двуосо, ругулируемост на обкова, фирма-производител.

– Аксесоари: первази вътрешни и външни, козирки – брой и ширина, комарници – на панти, ролетни, статични, щори.

– Допълнителни екстри към дограмата.